Pentru a preveni eventualale fraude şi totodată pierderi financiare apărute prin realizarea tranzacţIilor cu cardul pe INTERNET, Speed Transfer Financiar ţine inactivă această opţiune. Activarea opțiunii de efectuare a tranzacțiilor pe internet se realizează în urma unei cereri formulate de către deținător.
Pentru sporirea siguranței dumneavoastră Speed Transfer Financiar vă sfătuiește să luați următoarele măsuri:
1. Folosiți întotdeauna programe antivirus
- Programele antivirus vă protejează calculatorul personal sau smartphone-ul împotriva problemelor cauzate de viruși, malware, spyware;
- Odată ce ați instalat un program antivirus, asigurați-vă că îl și actualizați periodic, întrucât apar mereu viruși noi;
- Fără un program antivirus instalat și actualizat, calculatorul, datele și banii dumneavoastră sunt în pericol;
- NU deschideți atașamentele de la e-mail-urile venite din partea unor persoane sau institutii necunoscute;
- Nu intrați pe link-uri primite de la e-mail-uri venite din partea unor persoane sau institutii necunoscute sau nesolicitate;
- Nu instalați programe necertificate descărcate de pe website-uri dubioase.
2. Actualizați-vă sistemul de operare
- Calculatorul sau smartphone-ul prin care accesați internetul folosește un sistem de operare. Pentru a va asigura că breșele de securitate nu vor fi exploatate, actualizați-vă permanent sistemul de operare.
3. Actualizați-vă browser-ul
- Browser-ul este un software prin care navigați pe internet.
- O variantă actualizată la zi a browser-ului vă ajută în prevenirea fraudelor, întrucât conține și îmbunătățiri la nivel de securitate.
4. Folosiți aplicații din surse sigure
- Nu instalați aplicații din surse necunoscute. Aceste aplicații vă pot expune unor riscuri cum ar fi: crearea de breșe de securitate, copierea datelor personale, căutarea informațiilor confidențiale cum ar fi parole, numere de carduri, conturi bancare.
Phishing
Phishing-ul este modalitatea de fraudare ce constă în transmiterea de mesaje electronice prin care se solicită date personale de identificare/autentificare bancară (nume utilizator, număr card, data expirării, CVV2, etc.).
- Cea mai răspândită metodă este transmiterea de email-uri sub forma unui presupus mesaj din partea emitentului prin care, de regulă, se pretinde că este necesară “actualizarea” sau “confirmarea” datelor aferente contului de internet banking sau cardului şi te îndeamnă să accesezi un link din e-mail. Link-ul din e-mail va deschide un site fictiv, unde sunt colectate datele personale de identificare bancară şi astfel, obţinerea de avantaje materiale
- Speed Transfer Financiar nu vă va solicita niciodată să divulgați, să confirmați sau să modificați datele personale şi/sau date de autentificare prin accesarea unui link transmis prin e-mail!
- Iniţiatorii unui atac de phishing nu ştiu cu ce instituție financiară lucrează destinatarul email-ului. De aceea, mesajele sunt transmise la întâmplare, către întregi liste de adrese, în speranţa că vor găsi clienţi având cont la instituția vizată de atacul de phishing şi care nu realizează pericolul căruia se expun;
- Colectarea adreselor de e-mail se realizează în multiple moduri, cu sau fără acceptul deţinătorului, prin infestarea calculatoarelor cu viruşi care sustrag adresele şi le transmit în puncte de colectare;
- Pe internet, furtul, vânzarea sau cumpărarea unei baze de date cu adrese de e-mail sunt activități criminale cu o istorie de ani de zile.
- Elementul cheie este să rămâneți întotdeauna circumspecti la orice e-mail-uri neaşteptate primite, chiar dacă par a proveni dintr-o sursă de încredere. De îndată ce aflați despre un astfel de atac, vă asigurăm că întreprindem toate demersurile necesare pentru a opri funcţionarea site-ului fictiv.
- Nu ezitați să ne contactați! Oricând bănuiți că sunteți victima unei fraude, vă rugăm să transmiteți orice e-mail suspect către adresa sesizari@speedfinanciar.ro sau să apelați la numerele de telefon +40 731 510 793 sau +40 729 895 979.
E-mail hacking
Interceptarea email-urilor este una dintre cele mai folosite metode de fraudă în prezent. Aceasta poate avea și alte scopuri în afară de obținerea de informații confidențiale sau cu caracter personal. Iată un exemplu de fraudă:
- Hacker-ul interceptează corespondența electronică, de regulă între o firmă și un furnizor extern, în care furnizorul extern transmite documente în vederea efectuării unei plăți;
- Reprezentantul firmei primește un e-mail de pe o adresă asemănătoare sau chiar aceeași adresă, în care furnizorul comunică modificarea, din diverse motive (ex: audit, schimbare sediu), a codului IBAN în care se face plată. Proformele, facturile și/sau contractele sunt modificate cu noile date;
- Imediat după efectuarea plătii în IBAN-ul indicat, banii sunt retrași de către fraudatori;
- Firma poate afla abia după câteva zile că a fost înșelată, atunci când furnizorul extern îl anunță că nu a încasat suma de bani. Șansele de recuperare sunt foarte mici.
Ce se poate face?
Reprezentantul firmei trebuie să contacteze furnizorul extern pe un alt canal de comunicație (telefonic, altă adresă de email) pentru a confirma modificarea contului bancar.